woensdag 6 januari 2010

Nedcar kan productiecapaciteit niet benutten

Autofabriek Nedcar in het Limburgse Born kan zijn productiecapaciteit niet benutten. De fabriek is ingericht voor een productie van 70.000 auto`s per jaar, maar het wordt lastig om de grens van 50.000 te overschrijden. De dalende productie hangt samen met de matige autoverkopen. Eind 2008 nam de orderinstroom bij Nedcar af met 30%. De verkoop van het model Outlander van Mitsubushi daalde in de eerste helft van 2009 in Nederland met ruim 60% en de verkoop van de Col met 33%.

Mitsubishi bepaalt volgend jaar of er na 2012 ook auto`s voor het Japanse merk in Born worden gefabriceerd. Joost Govaarts, president van Nedcar, meent dat Nedcar goede kansen maakt op continuering van de productie. Vergeleken met andere fabrieken van Mitsubishi scoort Nedcar hoog op kwaliteit en afleveringszekerheid. De solvabiliteit is in orde met 66%.

Een nadeel voor Nedcar is het relatief lage productie-aantal. De kosten kunnen over minder auto`s worden gespreid dan bij andere fabrieken. Nedcar heeft tevens last van de gewijzigde regels rondom deeltijd-ww, waardoor werknemers niet 15 maar ten hoogste twaalf of negen maanden gebruik kunnen maken van de regeling. In Duitsland is de termijn juist verruimd van 18 naar 24 maanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten